Tara Grecia

Capitala: Atena  
Suprafata:    131 990 km²
Populatie: 11 305 100 locuitori  
Valuta:    euro (EUR), 1 EUR = 100 centi
Limba:    Greaca
Viza:    Viza nu este necesara
Tensiune:    220 V

Atena

Attica

Corfu

"Regina insulelor Ionice" cu peisaje pitoresti, plaje frumoase si o atmosfera unica.  

Informatii Generale

Corfu

Mai este cunoscuta si sub numele de Regina Insulelor Ionice sau insula verde. Este situatia vizavi de coasta Albaniei. Plantatiile de maslini si frumusetea locurilor i-au fermecat pe Ulise care s-a oprit aici sau pe Shakespeare care a fost inspirat de aceasta insula. Iarasi Napoleon si imparateasa sa Sisi avea ca destinatie preferata insula Corfu. In ultimii ani Printul Charles joaca crichet regulat pe insula.

 

Vegetatia luxurianta si locuitorii prietenosi transforma insula intr-una dintre cele mai populare din Grecia. Statiunile de aici dispun de toate facilitatile: cursuri de golf, plaje frumoase, golfuri pitoresti, apa azurie si un oras fermecator pe malul marii.  Mostenirea acestor lupte este vizibila sub forma castelelor asezate strategic de-a lungul insulei. 2 dintre aceste castele inconjoara capitala, acest oras fiind singurul din Grecia cu aceasta forma. Drept urmare capitala insulei a fost declarata oficial Kastropolis (orasul-castel) de catre guvernul grec. Corfu a fost mult timp sub dominatie venetiana. De-a lungul timpulul turcii au asediat insula in mai multe randuri. Dupa dominatia venetiana Corfu a cazut sub ocupatie britanica, pana la razboaiele napoleoniene. Imperiul Britanic a cedat pana la urma insula Corfu Greciei, alipirea acesteia Greciei avand loc in 1864, dupa tratatul de la Londra.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

 

 

Capitala Corfu care poarta acelasi nume este un loc fermecator unde va puteti bucura de strazile vechi si inguste. Exista mai multe magazine si ateliere de lucru pentru artizani si cioplitori. Viata linistita si fara stres a locuitorilor adauga un sentiment idilic de vara.  Partea de nord a insulei este considerata cea mai turistica deoarece exista nenumarate statiunie presarate de-alungul drumului principal care se intinde de-alungul tarmului. Cele mai multe statiuni sunt in Kassiopi si Siadari. Unul dintre cele mai frumoase locuri este Palaiokastrisa cu mare azurie si multe golfuri inconjurate de stanci inalte si accesibilitate doar la mare. O alta atractie in zona o reprezinata muntele Pantokrator. La sud de Corfu zona este mai putin muntoasa. In cazul in care sunteti in cautare de viata de noapte o alegere buna ar fi Benitses unde puteti petrece pana in zori. In aceasta parte a insulei este de asemenea localizata si Myrtiotissa considerata o data cea mai frumoasa plaja din lume.

 

Bucatarie

Principalul ingredient in mancarurile grecesti este uleiul de masline, foarte apreciat inca de la utilizarea lui in antichitate, in produsele cosmetice. De obicei se toarna peste carne prajita pe un gratar. Astazi este uleilul de masline este la baza tuturor mancaruri grecesti, si serveste nu numai pentru prajeli, dar de multe ori se adauga la salate, sosuri si chiar supe. Uleilul de masline este de asemnea unul din  motivele pentru care mancarurile grecesti sunt recunoscute ca fiind dintre cele mai sanatoase.

Bucataria greceasca are multe imprumuturi de la bucataria Mediterana tipica si cea balcanica - de multe ori se adauga usturoi, frunze de vita de vie si o cantitate mare de legume, rosii si ardei. Baza multor produse este un mielul si peste. Fara indoiala, se distinge branza feta, produsa in diferite variante, supele tipic grecesci si sosuri, precum si pregatirea anumitor feluri de mancare. 

Bucataria greceasca este foarte populara in Europa. Prima surpriza poate fi o modalitate de servire a alimentelor, deoarece majoritatea este mancarurilor sunt servite la temperatura camerei. Grecii cred ca temperatura imbunatateste gustul de cele mai multe. Daca stai la o masa cu mai multe persoane care au comandata acelasi lucru, veti fi servit cu un vas mare de unde fiecare isi poate alege mancarurile preferate. Mesele incarcate cu alimente colorate cu feluri de mancare sunt tipice pentru bucataria greceasca. Indiferent de tipul de masa va exista  intotdeauna de apa si paine, care se adauga la cele mai multe feluri de mancare

In Grecia exista un mic dejun complet, si de multe ori acesta nici nu se serveste. Micul dejun grecesc este de obicei o ceasca de cafea si pesmeti, biscuiti sau tort cu gem.  Masa de pranz este mancat in jurul 14-17, iar masa principala este servita, de obicei, cina in oras, in restaurante sau taverne la cca. 20-22.  Desigur, in hoteluri, acest program poate fi diferit in functie de numarul mare de turisti cazati. In cele mai multe restaurante meniul este scris in limba engleza, si statiunile populare pentru romani au chiar meniuri in limba romana

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Daca doriti sa gustati bucataria tipic greceasca, este recomandat sa vizitati una din tavernele unde oamenii mananca. Populare inainte sau intre mese, sunt mezedes sau aperitive.  Frappe-urile sunt de asemenea foarte populare - cafele preparate la rece in pahare inainte. Acestea contin apa minerala cu lapte si zahar. Un element important al bucatariei grecesti este vinul. Vinul grecesc a fost evaluat din cele mai vechi timpuri ca fiind unul renumit si desrie in mod exceptional mitologia greceasca. Zeus, pentru a salva fiul nelegition a lui Dionissos de furia lui Hera, s-a transformat intr-un berbec. Zeita insa s-a prins de trucul ieftin si l-a readus la viata insa doar pentru a-l pedepsi. Sucul de struguri este pedeapsa primita de Dionissos. De atunci este asociat in mitologie cu vin si distractie. Vinul Retsina este de asemenea distinctiv in gust (vin tanar din rasina de pin). Este servit doar la cateva saptamani de la producere deoarece dupa un aproximativ un an are gust de otet.  Bautura nationala a Greciei este OUZO - alcool la 48 de procente. Metaxa un brandy cu vin si condimente este de asemenea popular in Grecia.  Pentru a produce o bautura buna este nevoie distilarea alcoolului de doua ori. Numai dupa adaugarea in vin a plantelor aromatice - acesta formeaza un gust distinctiv. In antichitatea erau adaugate chiar si petale de trandafir. Alcoolul este apoi indulcit in butoaie de stejar si dupa o jumatate de an este imbuteliat.

Bucataria in Corfu este caracterizata de o combinatie intre bucatariile din Italia si Grecia precum si specialitati locale. Meniurile complete se bazeaza in general pe fructe de mare, peste si crustacee, precum Bianco – peste in sos de lamaie si usturoi sau Bourdeto – mancaruri traditionale fierte cu usturoi, cu ardei rosu in abundenta, servit cu sos de rosii. Cu toate acestea exista si o paleta larga de mancaruri bazate pe carne. Sofrit – carne de vita prajita in sos de vin cu patrunjel si ierburi sau Pastitsada – pui fiert cu sos de rosii, ceapa, usturoir si plante aromatice, servit in mod normal cu spaghete. Trebuie sa incercati de asemenea Kleftiko – carne de miel cu salata de legume. Ca si desert bomboanele se bucura de o apreciere mare in special kadaifi si tortul cu migdale (revani). 

 

Traditii

In Grecia, statusul social este de dat de apartenenta la familei. Abordarea familiei este perceputa diferit decat din Occident deoarece familia nu este doar un grup mare de rude ce locuiesc impreuna si care poarta o denumire dar de asemenea locuiesc impreuna in case tipice grecesti foarte mari transmise din generatie in generatie.

 

Statutul social al femeilor defineste relatia cu un barbat. In ultima vreme, aceste reguli stricte, au fost relaxate, iar femeile devin tot mai independente. In 1983, a fost desfiintata obligatia legala de a plati o zestre atunci cand fiica se casatoriteste. Aceasta traditie provenea din insulele din Marea Egee, in cazul in care locuinta familiei a apartinut unei femei in calitate cap al familiei, dar in vremuri de criza, aceasta practica a fost abolita in mod semnificativ in familiile mari. Traditia de a da miresii haine cusute de catre familie se mentine. De asemenea se pun un cub de zahar sub perna miresei pentru a avea o viata dulce in casatorie. Nuntile grecesti sunt foarte zgomotoase, implica dans si uneori dureaza zile la rand. In orase si sate unde s-au pastrat traditiile procesiunea miresei pe strazi este un spectacol foarte interesant.

 

Nuntile se organizeaza cel mai des in manastiri si in acest caz rochia propriu-zisa trebuie sa acopere genunchii si umerii. Exista de asemenea multe locuri unde nu este permis accesul in tinuta de plaja. In Biserici nu se pot face poze doar in muzee insa fara blitz (exceptie face cazul in care exista o pictograma a interdictiei).

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

 

Daca in alte tari jocul de table este doar un simplu joc, in Grecia este o adevarat traditie. Termenul de "tavli" este derivat din grecescul "tavla", insemnand chiar tava sau scandura. Regulile sunt in mare aceleasi, dar in Grecia acest joc ce amesteca norocul si strategia cu un varf de cutit de tactica psihologica poate fi jucat in trei feluri. Portes (usile) se joaca in mare dupa regulile cunoscute pentru toti. Dar mai exista si plakoto (de la elenul plakono, a acoperi) si fevga (alearga sau repede), fiecare cu admiratorii si maestrii sai. Partidele se pot prelungi cu orele, fiecare jucator are sustinatorii sai, si adesea pariurile si orgoliile ating cote impresionante.

 

Grecii sunt considerati ca o natiune fericita, se distreaza indelung si de multe ori intr-un mod zgomotos. Acest lucru este deosebit de evident mai ales in cadrul festivalurilor diferite. Chiar si intr-o zi banala pe strazi puteti auzi muzica rasunand. In Grecia sunt recunoscute peste 150 de dansuri diferite, de multe ori regionale. Dansurile Tsamikos si kalamatianos sunt din Peloponesia; Leventikos si Raikos din Macedonia; Haniotikos si Pentozali din Creta iar dansurile Hasapikos si Carsilamas sunt din Asia Mica. Cele mai multe din dansurile traditionale grecesti sunt dansate de barbati aratand o traire intensa, energica si ritmica. Tsamikos de exemplu este un dans de lupta, avandu-si originea in dansurile dansate de revolutionarii greci inainte de lupta in timpul razboiului contra turcilor. Sariturile aproape acrobatice executate de conducatorul grupului de dansatori pun in valoare puterea si calitatile lui de luptator si arata darzenia si dorinta de a invinge.

 

Vacante active

Corfu este un paradis pentru iubitorii de vacante active, deoarece aici se poate practica aproape orice sport. Corfu ofera conditii excelente pentru navigatie, windsurfing, scuba diving, snorkeling sau alte sporturi de apa. Exista companii care ofera servicii complete de la echipament sportiv pana la inchiriere de barci cu pedale sau scutere de apa. Cele mai bune locatii pentru amatorii de sporturi de apa sunt Kontokali Bay, Grecotel Dolphin si Corcyra Beach Ermones. Mai exista terenuri de tenis, terenuri petru squash, echitatie, cursuri de golf si terenuri de sport pentru cricket.

 

Excursii optionale

In Corfu vom vedea multe locuri interesante.  Agentii de turism va vor pune la dispozitie toate informatiile precum orar sau preturi pentru excursiile optionale. 

Paxos - este insula situata pe coasta de sud-est si care impresioneaza cu peisaje uimitoare, plantatii de maslini si chiparosi, marea azurie si orasele mici pitoresti.  Cu toate ca insula este locuita din timpuri preistorice, numele insulei provine de la o derivatie a colonistilor fenicieni – Pax insemnand ardezie. Insula a fost colonizata de catre romani incepand cu secolul al II-lea i. Hr, a urmat o stapanire bizantina. In timpul evului mediu a fost atacata constant de pirate.

Parga -  este un oras fermecator cu o istorie bogata si interesanta, cu plaje cu nisip, plantatii de maslini si ruinele unui castel venetian. O vizita in acest oras este de obicei combinata cu o croaziera pe insula din apropiere Paxos.

Albania - o excursie in Albania va ofera posibilitatea sa vederi mai multe urme ale istoriei bogate dar de asemenea peisaje frumoase de pe coasta marii. Va recomandam Parcul National Butrnt ce face parte din patrimoniul UNESCO. Orasul este situat pe malul lacului si va ofera sala de sport, teatru, bai, posibilitatea de a vizita zidurile orasului si cel mai impresionant templu de mozaicuri bizantine.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Corfu - cel mai frumos oras de pe insula cunoscut si sub numele de Kerkyra a fost construit in principal de catre venetieni in secolul XIV insa exista influnete si altor natiuni. Orasul Corfu, capitala insulei, impresioneaza si incanta vizitatorii cu cele doua fortarete, strazi inguste, case albe, inalte, arcade, cladirea salii venetiene, biserica Sf. Spiridon, patronul spiritual al insulei Corfu, gradini cu flori si balcoane cu garduri din fier forjat. Prin inundarea cu obiective turistice, Corfu este un mic paradis pe pamant. Orasul este asezat pe coasta de est si este cel mai mare oras medieval din Grecia. Frumusetea lui unica vine din imbinarea diferitelor stiluri arhitectonice, lasate de civilizatiile ce au trecut. Orasul Corfu are amprenta fostelor civilizatii care au trecut pe aici, cate putin din arhitectura specifica oraselor Venetia si Napoli, dar se aseamana deopotriva si cu cea din Franta si Anglia. Cu toate asemanarile, Corfu este, inainte de toate, un oras grecesc. De la Paleokastritsa la Kanoni, de la Achillion la Pontikonissi si coasta nordica a insulei Corfu, acolo veti gasi o pitoreasca apa cristalina aflate in mici golfulete inconjurate de vegetatie verde care se afunda pana in adancurile marii albastre. Pe Corfu este foarte usor sa combini relaxarea si viata intensa de noapte. 

Aqualand - este unul dintre cele mai importante parcuri de apa si cele mai bine organizate in jurul Mediteranei. Veti gasi aici o multime de tuburi cu apa, piscine, jacuzzi si activitati sportive sau de agrement. 

Croazierele in jurul insulei sunt o oportunitate sa cunoasteti aceasta regiune, monumentele istorice, locurile pitoresti si plajele. Croazierele sunt organizate de agentiile de turism si persoane fizice pentru destinatiile turistice mai mare. Toate excursiile pof fi facute cu barci sau chiar si cu barcile traditionale Kaiki. Adesea o croaziera se opresete pentru a vizita satele de pescuti si pentru cateva ore de inot intr-un golf linistit si frumos cum ar fi Paradise Beach. Unele ofera de asemenea o excursie la Theotokou Moni, manastirea situata pe un deal in apropiere de Muzeul de icoane.

Intrebari frecvente

Cat dureaza zborul pana in Corfu ?

In Corfu puteti ajunge de pe marile aeroporturi din Romania iar zborul dureaza mai putin de doua ore. 

 

Care este cea mai buna perioada pentru a vizita insula?

Sezonul de vacanta incepe in iunie si dureaza pana la sfarsitul lunii septembrie, atunci cand exista o perioada fara ploi aici iar temperatura este mai mare de 25 de grade. Turistii apar adesea la sfarsitul lunii aprilie si dispar in ultima perioada a lunii noiembrie. Vegetatia luxurianta si briza marii determina ca temperaturile ridicate sa nu fie simtite. Apa este mai cald pe coasta de est decat pe malul de vest. Vanturile de vara creeaza conditii bune pentru navigatie si windsurfing. Insula are un farmec incredibil in primavara cand infloresc toate florile iar vegetatia este impresionanta.

 

Care este moneda in Grecia si care sunt preturile aproximative?

Incepand cu 2002 moneda in Grecia este EURO. Preturile sunt usor mai ridicate decat in Romania. De asemenea preturile variaza de la magazinele centrale la cele care sunt amplasate la periferie.

 

De unde se pot cumpara suveniruri in Corfu? 

In statiunile turistice exista multe magazine de suveniruri unde puteti achizitiona tesaturi, dantela si broderii. Adesea pe insule veti gasi bijuterii importate. Zona Koum Kouat are o cautare foarte mare in randul turistilor - aici se gasesc sticle de lichior regionale si sunt ambalate intr-o forma de lux.  Cele mai multe magazine sunt inchise in timpul pauzei de la 14 la 17 si apoi se redeschid la ora 21:00. In zilele de luni, miercuri si sambata ora de deschidere poate varia.

 

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Cum va puteti deplasa in Corfu?

Solutia cea mai ieftina si convenabila este autobuzul adesea numit si autobuzul verde. Acesta leaga capitala de insula cea mai mare. De asemenea o idee buna este inchirierea unei masini - acest lucru il puteti face la agentia de turism sau online inainte de a pleca in vacanta.  Este nevoie sa aveti permis de conducere international, permisul din Romania nu este acceptat peste tot. Croazierele sunt foarte populare pe insulele vecine pentru vizitarea plajelor linistite. Croazierele cu nave mari ancoreaza in portul Corfu iar pentru cele mai multe orase de coasta pot fi luate ambarcatiuni sau iahturi mai mici. In capitala exista un mic aeroport internationala cu zboruri charter sau low-cost.. 

 

Cum sunt plajele din Corfu? 

Cele mai populare plaje aurii de nisip fin în partea de nord a insulei, cum ar fi Almiros, Roda si Sidari. Alte plaje nisipoase sunt la vest - Pelekas, Myrtiotissa, Agios Ghordis, în sud - Kawos. Plaja de la Palaiokastritsie o pietricica, dar o multime de site-uri se arunca cu capul si mers pe jos atrage turisti fel de mult ca pe nisip moale. Multe plaje, stânci intime sunt protejate si accesibile numai de la mare. Aveti posibilitatea sa luati o barca împrumutata pentru a le barca cu motor sau iaht.  Plajele din statiunile turistice sunt foarte bine gestionate, este la magazinele sale numeroase, baruri, restaurante si închiriere de echipamente pentru sporturi nautice. În plus fata de statiuni sunt numeroase plaje salbatice - cea mai mare parte nisip si pietris sau nisip, în roci pitoresc din apropiere. 

 

Ce restrictii exista la vama in Grecia?

Liberul transport al bunurilor este supus legislatiei UE insa obiectele personale si echipamentele pentru uz personal nu fac obiectul acestor restrictii.  In cazul marfurilor de export – import se pot aduce pana la 800 pachete de tigari, 200 de trabucuri, 10 litri bauturi spirtoase, 20 litri de alcool mai puternic, 90 de litri vin si 110 litri de bere.

 

Ce documente sunt necesare pentru accesul la sistemul de sanatate?

Sistemul de sanatate este disponibil gratuit in Grecia. Va recomandam inainte de a vizita Grecia sa aveti o asigurare de sanatate completa care va permite sa accesati serviciile medicale primare in clinici si spitale. Cu toate acestea serviciile private pot costa substantial. De aceea verificati termenii asigurarii medicale pentru a reusi sa va decontati costurile acestor servicii.

Informatii importante (Ministerul Afacerilor Externe)

Ambasada Romaniei in Grecia
Adresa:
7, Rue Emmanoil Benaki, Paleo Psychico, 15452 Atena.
Telefon: 0030210 672.8875; 672.88.79; 677. 40.35
Fax: 672.8883
Sectia consulara:+30 210.672.88.79; Fax: +30 210.672.88.76
Sectia Economica si Comerciala :+30 210.672.88.77; Fax: +30 210.672.88.83
Biroul atasatului apararii: +30 210.672.28.57; Fax: +30 210.672.28.57
E-mail ambasada: secretariat@romaniaemb.gr
E-mail sectia consulara: consul@romaniaemb.gr
Tresc opisow dostarczana przez merlinx.
E-mail sectia economica si comerciala: economic@romaniaemb.gr
Program de lucru
Ambasada: 09.00-17.30
Sectia consulara: luni, joi si vineri 9.00-15.00; marti si miercuri 14.00-20.00;
 
Website
www.atena.mae.ro

Creta

Epirus

Evia

Grecia centrala

Halkidiki

Kefalonia

Kos

Lefkada

Lesbos

Peloponezia

Riviera olimpica

Rodos

Saloniki

Samos

Thasos

Zakynthos

Destinatii de vara

Destinatii de iarna

Grecia: Atena , Attica , Corfu , Creta , Epirus , Evia , Grecia centrala , Halkidiki , Kefalonia , Kos , Lefkada , Lesbos , Peloponezia , Riviera olimpica , Rodos , Saloniki , Samos , Thasos , Zakynthos

Cauta regiuni Atena , Attica , Corfu , Creta , Epirus , Evia , Grecia centrala , Halkidiki , Kefalonia , Kos , Lefkada , Lesbos , Peloponezia , Riviera olimpica , Rodos , Saloniki , Samos , Thasos , Zakynthos