Bucataria traditionala austriaca este extrem de variata si in acelasi timp, contine multe traditii culinare iar regulile sunt perfect transmise din generatie in generatie.
Specialitatile sunt extrem de diversificate, dupa cum puteti vedea: galuste cu prune - Cehia, gulas cu ardei - Ungaria, tocana de ardei - Balcani sau mancaruri italiene bazate pe paste. Multe dintre controversele asociate cu originea, se invart in jurul bine-cunoscutului snitel vienez - Wienerschnitzel - manzat dat prin pesmet. Ideea pare sa fi aparut in timpul uneia dintre revolte a bucatarilor italieni ce au venit la curtea imperiala, ce aruncau pesmet pe manzat, carne de porc, pui sau peste, insa de atunci este considerat un supliment tipic austriac.
In timpul numeroaselor razboaie, Austria a "capturat" anumite preparate. Din acea perioada vin delicioasele preparate tiroleye: vultur cu galuste, sau friptura de veverita cu salata.
Fruhstuck - micul dejun, de obicei, consta intr-o ceasca de ceai sau de cafea si gustari sub forma de rulouri si paine, cu unt, gem, dar si un fel de placinta. la hoteluri se vor regasi si preparate din carne, branza, oua fierte, fulgi de cereale si fructe. Mittagessen este considerata masa principala. Tagesmenu este pentru intreaga zi. Gustarea de dupa-masa este Abendessen iar gustarea de seara este Nachmal.
Foarte populare in randul austriecilor sunt tarabele cu carnati - Wurstelstande - ce servesc Crenvusti , Bratwurst si Currywurst prajit, Debreziner carnati puternic condimentati, precum si kebab si pizza.
Specialitati austriece de la care nimeni nu se poate abtine, vizitand aceasta frumoasa tara sunt tocana de ciuperci si varza fiarta cu carne de porc in timp ce regiunile dunarene abunda cu peste proaspat. Un pastrav de meuniere este cel mai bun prajit in unt, stropit cu zeama de lamaie.
Demne de remarcat:
Eierspeise - omleta este servita cu mici patelence groase,
Eierschwammerl - salata cu ciuperci marinate si oua fierte tari,
Bauernschmaus - sunca fiarta si afumata, carne de porc si carnati, cu garnitura de varza si galuste cu chimen,
Rindsgulasch - tocana de vita, mancaruri picante luate din cultura maghiara,
Kalbsbrust Gefullte - piept de vitel umplut cu carne si legume,
Tresc opisow dostarczana przez merlinx. Erdapfelgulasch - salata de cartofi cu carnati serviti la cald,
Heringsalat - salata de hering si cartofi,
Tafelspitz - placinta de carne de vita suculenta, cu legume fierte, servite cu sosuri: hrean, sos de mere, tartar, rosii si podsmazanymi, cartof ras,
Gefullte Paprika - ardei umplut cu orez si carne de vita, cu sos de rosii.
Calatorind prin Austria, va veti intalni cu numeroase cafenele - Kaffeehauser, in zonele montane sunt denumite Almhutten - restaurante mici, ingrijite, iar in limbajul cotidian sunt cunoscute sub numele de "almami" Heurigen. In aceste cafenele puteti citi ziarul sau vorbi cu prietenii, poate chiar savura un mic dejun gustos sau o masa usoara. Konditorei sunt cefenelele tipice ce comercializeaza produse de patiserie si panificatie, adevarate delicatese.
Cultura consumului de cafea nu este nicaieri atit de adorata ca in Austria. Cafenele sunt adevarate temple in care va puteti petrece timpul in mod placut. Merita o vizita la o cafenea Kaffehausach, pentru o cafea aromata, servita in moduri diferite.
Stuben este un pub din orasul traditional, a carui baza este bucataria locala si este locul ideal pentru a bea bere si vin. Locatiile de tip Bierhalle Biergarten au radacini in cultura germana. Populare in randul consumatorilor de bere sunt Salzburg Stiegl sau Weizbier Mullnerbrau.
Cele mai bune mancaruri de consuma cu anumite bauturi. Arlberg, de exemplu,se poate obtine din amestec de vodka, vin si putin ceai. Din suc proaspat stors din struguri rezulta un vin tanar - Heurige si partial fermentat Sturm. Nimic nu este irosit in natura iar in fabricile de vin Heurigen se poate gusta chiar si mustul de struguri numit Bridge. Vinuri cele mai alese gusturi sunt depozitate in beciuri reci, in butoaie de lemn sub arcadele de piatra.
Amatorii de bauturi alcoolice trebuie sa incerce in mod necesar Vodka Enzian pe baza de plante - cunoscut in intreaga lume, Aplach este facut din radacini de gentiana cu adaos de plante. In Austria, de asemenea, mai puteti intalni Rum Inlander - lichior de culoare inchisa cu sirop de zahar.
Bucataria vieneza denota o atmosfera incredibila, cu o traditie culinara veche de secole - in pub-uri traditionale,puteti degusta mancaruri si va puteti bucura de compania prietenilor. Locatiile de acest tip sunt imprastiate peste tot centrul orasului Viena.
Felul de mancare cel mai renumit este snitelul vienez, dar, de asemenea, turistilor le place sa manance si Tafelspitz - portie de carne de vita fiarta in supa, cu cartofi prajiti, sos de ceapa verde, spanac si hrean amestecat cu miere. Un fel de mancare excelent pentru zilele reci este o tocana delicioasa, servita cu carnati si ou prajit droshky - Fiakergulasch. In toate restaurantele, puteti gasi in meniu carne de vita cu legume fierte si este apetisant si un castron de supa de pui, cu coltunasi plutind in el, cu gris, ficat de pui tocat marunt sau clatite. Este cunoscut, de asemenea, Gulasch-Suppe - g gulas de ardei. Friptura de vita suculenta cu galuste si varza acra si carnati - Bauernschmaus, domina topul mancarilor. Turistii vor fi incantati de carnea de vita cu sos cu legume radacinoase, ierburi si condimente numit Beuschel. Pentru o cina completa trebuie sa beti o bere sau bautura preferata a vienezilor - G'spritzterem - jumatate vin amestecat cu apa si jumatate sifon. Turistii vor fi incantati de desert, dupa o astfel de masa: Strudel cu mere - coapte in rulada de patiserie subtire, cu marmelada, amestecata cu stafide si scortisoara. Un desert delicios este si tortul Sacher - tort de ciocolata cu gem de caise. Turistii care vor vizita Viena in luna august, de asemenea, vor putea degusta tortul de Caramel, tortul Dobos, tortul marmorat Gugelhupf, Mohnkuchen tort cu seminte de mac sau nuci tocate si marmelada Linzertorte. Daca va plimbati in jurul orasului, ar trebui sa gustati, de asemenea, galustele cu prune Drojdii ceh, servite cu unt si sos de vanilie.