Tara Italia

Capitala: Roma
Suprafata: 301 230 km²
Populatie: 60 418 700 locuitori
Valuta: euro(EUR), 1 euro=100 centi
Tensiune: 220 V
Limba: Italiana
Viza: Viza nu este necesara

Abruzzia

Apulia

Basilicata

Calabria

Campania

Emilia-Romana

Florenta

Gargano

Insula Elba

Insulele Eoliene(Lipare)

Lacul Como

Lacul Garda

Lacul Iseo

Lazio

Linguria

Lombardia

Marche

Milano

Molise

Napoli

Piemont

Riviera Adriatica

Roma

Capitala veche a sufletului, imbogatita cu numeroase monumente istorice si una dintre cele mai mari bazilici din lume.

Informatii Generale

Turistii iubitori de calatorii stiu ca toate drumurile duc la unul din cele mai frumoase orase care ne impartaseste atractii unice,o istorie vasta, o atmosfera antica insuflata de locurile prin care împaratii si sfintii au mers. Capitala iataliana merita vizitata pentru a cunoaste detalii cu referire la uimitorea lume romana, cultura distincta, bucataria unica si persoane noi si interesante. Roma - este situata in centrul Italiei, in partea inferioara a raului Tibru, intr-o zona montana in apropiere de coasta marii si are un climat mediteranean. Un oras mare este, de asemenea, capitala Parlamentului Italian, Citta del Vaticano La (Vatican), un mini-stat care este sediul Bisericii Catolice si orasul Papei. Istoria sa este strans legata de Imperiul Roman si de papalitatea care afecteaza dezvoltarea politica si culturala a Europei. Exista o legenda conform careia vestala Rhea Sylvia a dat nastere unor gemeni a caror tata era zeul razboiului, Marte. Aceasta s-a innecat în râu, dar copiii s-au salvat si au trait fiind alimentati de un lup. Baietii au fost gasiti si crescuti de catre un cioban care le-a oferit numele de Romulus si Remus. Fratii au stabilit o asezare pe Dealul Palatin, dar din cauza neîntelegerilor Romulus la ucis pe fratele sau si astfel a fost  primul domnitor al  orasului. Roma a devenit un important centru de rute comerciale, ceea ce însemna ca el a ajuns un puternic oras al Marii Mediterane. Apoi a început o perioada de cuceriri, de expansiune a frontierelor si de influenta. Orasul a fost locuit de patricieni, plebei si sclavi, construit de legiunile romane moment in care a venit la putere faimosul Iulius Cezar.  Dupa asasinarea acestuia a venit la putere nepotul lui,  Octavian Augustus - în timpul domniei sale a fost perioada in care au fost inregistrate cele mai bune reyultate din punct de vedere al dezvoltarii orasului. Tot in aceasta perioada au fost organizate si Jocurile Olimpice, dupa modelul grecesc.

 

Perioada "Renaissance" este o revenire la maretie, poduri minunate, fântâni, biserici si manastiri magnifice. În secolul al XIX-Roma a venit pentru a guverna împaratul Napoleon, dar dupa prabusirea sa în 1815, Roma a revenit la autoritatea papala, si în 1871 acest oras a devenit capitala Regatului Italiei. Pentru turistii romani, Roma este o destinatie turistica importanta, ei venind aici si pentru a vizita Basilica Sf. Petru unde se afla corpul lui  Ioan Paul al II-lea, care în anii 1978-2005 ca Papa, a fost capul Bisericii Catolice.Orasul Etern este cufundat in urmele istoriei bogate asociate unui mare imperiu si a statului de papi. Numeroase biserici medievale s-au format pe ruinele basilicilor antice, iar orasul include coloanele si sculpturi antice in arhitectura neobisnuita a orasului. Nu este de ajuns o zi, nici macar o saptamana pentru a vizita Roma, astfel incat fiecare calator care viziteaza orasul o data stie ca va reveni in acest oras vechi, pentru a explora in continuare si pentru a se bucura de locatia sa unica. Inainte de a incepe vizita, un turist ar trebui sa isi cumpere un bilet ce permite intrarea la cele mai importante monumente si muzee. De asemenea, este important sa planifice de la inceput punctele sale de interes, ce pot fi alese pe baza traseelor si hartilot tematice. Oras antic se extinde pe Via del Corso fata de Treptele Spaniole si in directia arterei principale a Via Nazionale. In regiunea de sud a orasului puteti vizita monumentele orasului vechi, in timp ce in partea de nord puteti vizita Villa Borghese. Cea mai vizitata zona de catre turisti este Piazza San Marco. Vatican se afla pe malul stang al raului Tibru, iar un alt oras situat,Trastevere, este potrivit celor in cautare de viata de noapte. Piazza Venezia este, de obicei, un loc aglomerat unde puteti admira palatul renascentist din secolul al XV-palat (Palazzo Venezia) si Biserica San Marco - una dintre cele mai vechi bazilici din Roma. Asa numitul "Altar al Patriei" de catre istorici, "tort de nunta" sau "masina de scris" din cauza arhitecturii sale, situat in apropiere de monumentul Victor Emmanuel trezeste interesul turistilor.De asemenea, puteti vizita Capitol - un deal care in antichitate a fost centru spiritual si politic, iar astazi ascunde panorama impresionanta a orasului. Biserica Santa Maria din Aracoeli ascunde fresce interesante care descriu vietile sfintilor. Tot aici puteti gasi mult-fotografiata statuie a lui Marcus Aurelius. De pe dealul Capitol avem parte de o coborare eleganta numit "Cordonata" spre Piazza del Campidoglio proiectata de Michelangelo, aflata in vecinatatea Palazzo dei Conservatori si Palazzo Nuovo. Muzeul Capitolina adaposteste monumentele cele mai pretioase ale artei antice, inclusiv unul din simbolurile Romei - sculptura mitica a lupoaicei care hraneste fondatorii orasului. Turistii sunt impresionati si de Centro Storico - centrul istoric din partea nordica a Piazza Venezia.

 

Punctul culminant al arterei principale a orasului este Palazzo Doria Pamphili cu o galerie de arta interesanta. Via del Seminario va va conduce la Pantheon – unul dintre monumentele cele mai bine conservate si mai impresionante din Roma antica. Desi forma arhitecturala a fost schimbata de-a lungul timpului, acesta inca impresioneaza datorita design-ului sau uimitor.

 

Turistii adora zona situata la sud de Capitol Hill, fiind un spatiu real de cautare a istoriei. Puteti simti atmosfera veche a Forumului lui Traian mergand pe jos inconjurati de bazilici, monumente, case si magazine, care dateaza dintr-o perioada in care Roma trecea prin apogeul sau de dezvoltare. Ruinele forumului roman constituie adevarate simboluri ale culturii mediteraneene, cu o aura romantica.Imparati si generali au trecut de-a lungul timpului pe cea mai veche strada din Roma - Via Sacra. Alte puncte de tractie sunt Arcul lui Septimius Severus, tribuna, Basilica Julia si templul lui Castor si Polux. Basilica lui Constantin este unul dintre monumentele cele mai importante din cadrul Forumului. Un loc la fel de important este Forum Imperial (Marius Imperiali), unde timp de secole s-au concentrat centre politice, religioase si comerciale. Astazi se pot admira aici coloanele de marmura construite in 42 i.Hr. la Templul lui Marte Ultor. Turistii nu trebuie sa rateze o vizita pe dealul Palatin, locul unde, conform legendei, Romulus si Remus au fondat Roma.

 

Va puteti bucura de o gustare de specialitati gastronomice romane intr-o atmosfera placuta, aflata printre ruinele pitoresti ale Gardens Farnese. Nu este de mirare ca unul dintre locurile unde poti intalni intotdeauna o multime de turisti este Colosseum - cel mai faimos monument din Roma antica, ce a fost intotdeauna un  loc fascinant, studiat de oameni de stiinta si istorici de arta, care a devenit modelul pentru stadioane de fotbal si multe alte structuri. Constructia acestei arene unice intr-o forma eliptica a inceput inca din 72. In trecut aici se putea asista la spectacole neobisnuite, lupte intre gladiatori si jocuri olimpice. Constructia dispune de un sistem de labirinturi subterane care atrage vizite numeroase, unde seara sunt organizate plimbari destinate turistilor. Daca cineva vrea sa priveasca structura Colosseumului, dintr-o perspectiva interesanta, ar trebui sa aleaga cea mai mare dintre cele sapte coline ale Romei – Esquiline. 

 

Colina include strazi pietruite si restaurante confortabile unde va puteti relaxa si manca bine in timp ce va bucurati de vederi spectaculoase si atractii cum ar fi Nero de Domus Aurea, bai, piscine si terase multiple, dar si Bazilica Santa Maria Maggiore care este foarte bine conservata. San Giovanni in Laterano este catedrala oficiala a Romei si scaunul de Papa pana la unificarea Italiei, cu galerii frumoase si neobisnuite.  O vizita in gradinile extraordinare de la Villa Borghese poate fi asociata cu un tur al unora dintre muzeele de arta cele mai importante situate la marginea parcului mare precum Museo si Galleria Borghese, Galleria Nazionale d'Arte Moderna si Museo Nazionale di Villa Giulia Etrusco.

 

Cafeaua are un gust mai bun in Piazza Navona, care este mereu aglomerata si unde se poate intalni o multime de italieni care stau in restaurante. Turistii nu pot rata o vizita la Museo di Roma, situat intr-o cladire magnifica, Palazzo Braschi. Scaunul Parlamentul italian Palazzao di Montecitorio poate fi vazut intr-o plimbare in jurul piatei cu acelasi nume sau mergand la sud de "Centro Storico" unde predomina benzile inguste cu piete pitoresti, in care curge lent, zi cu zi de viata "orasul etern". Locul cel mai renumit este Fiori de Campo "(piata metropolitana, cu standuri inconjurate de restaurante minunat), situat de-a lungul unor alei intunecate si vechi. Tot aici se gaseste si ghetoul evreiesc ce ofera o atmosfera incredibila pastrata de secole ce se resimte la fiecare pas. In intersectia Largo di Torre Argentina traficul nu se opreste niciodata. In timp ce mergeti pe jos prin fostul ghetou, puteti regasi magazine cuser si restaurante specializate in bucataria evreiasca. Tot aici este situata o sinagoga si cel mai vechi pod pastrat in starea sa initiala, ce conduce catre insula Isola Tiberina. Un alt loc fermecator este, fara indoiala, Piazza del Popolo, situat in apropiere de dealurile gemene, cu o vedere impresionanta asupra orasului si aproape de biserica, cu o colectie extraordinara de picturi renascentiste de arta si de Caravaggio - Santa Maria del Popolo.

 

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.
In timpul calatoriei la Roma, turistii se pot opri si la Treptele spaniole cunoscute in primul rand de la spectacolele de moda locale si datorita magazinelor exclusive, precum si balustradelor interesante si balcoanelor. Pe scarile in sine pana la sfarsitul anului de noapte este locul de reuniuni internationale si discutii, astfel incat seara este o placere sa te plimbi vecinatatea lor. Scarile pot fi urcate pentru a vedea biserica Trinta dei Monti. Pe de alta parte a scarilor, de pe Via del Tritone este un alt monument interesant - Fontana di Trevi - o fantana frumoasa, unde o cascada imensa de apa se ridica mai sus de statuile de piatra si roci, mai ales pe timp de noapte.

 

Daca cineva vrea sa fie sigur ca se va intoarce la Roma, ar trebui sa arunce o moneda in fantana peste umarul stang, conform superstitiei. O alta vizita incinanta ar fi cea de la L’Ascensore Temporale di Roma, unde a fost produs un film multimedia ce prezinta istoria Romei. Iubitorii de drumetii nu trebuie sa rateze palatele superbe, colectiile de arta plastica si restaurantele fine din Quirinale – unul dintre cele mai frumoase dealuri din Roma, ce ofera o panorama extraordinara asupra orasului.

 

Puteti vizita Baile Caracalla, bai bine conservate, construite in faimoasa Via Appia Antica, unde se pot vedea mozaicuri interesante. Baile sunt o dovada a ceea ce era viata de zi cu zi a vechilor romani. La fel de interesante sunt si catacombele din San Callisto, cel mai mare cimitir subteran din Roma. Cei interesati in planificarea arhitecturala a orasului ar trebui sa viziteze, de asemenea, cartierul Esposizione Universale Roma, care a fost construit special pentru Targul Mondial din 1942. Aici se gasesc cladiri remarcabile, bulevarde largi si muzee interesante care atrag turisti  prin unicitatea sa. Districtul Trastevere reinvie in special seara prin restaurantele sale neobisnuite si viata de noapte. Planul vizitei ar trebui sa includa o plimbare pe celebrul pod romantic din filmul "Roman Holiday", dar si in numeroasele parcuri romane. Alte obiective turistice ar fi coloana lui Marcus Aurelius, Columna lui Traian si multe alte monumente remarcabile ale Romei.

 

Vatican - Cei mai multi turisti vin la Roma pentru a vizita Vaticanul, unul dintre cele mai importante locuri din Italia, care in 1929 a dobandit statutul de stat independent. In vatican,la Sfantul Scaun, astazi se afla seful Bisericii Catolice. Enclava papala are dimensiuni reduse, (doar 40 ha) si este ingradita de ziduri in stil medieval si renascentist si are sase porti: Poarta Mortii, Poarta de Bronz, Poarta Sfanta , Poarta Binelui si a Raului, Poarta Sacrament si Poarta Angelica. Vaticanul se deschide spre Piata Sfantul Petru, aici fiind si Basilica Sfantul Petru care este cea mai mare din lume si un monument comemorativin pentru Sf. Petru care a fost inmormantat aici. La aceasta constructie au lucrat cei mai mari arhitecti italieni, inclusiv Michelangelo, care a creat pentru interiorul templului miraculoasa "Pietà" - o sculptura reprezentand-o pe Fecioara Maria cu Hristos mort in bratele ei.

 

Orice turist care vine in Vatican trebuie sa urce pe cupola impresionanta a bazilicii, care ofera arhitectura ideala pentru a evalua amploarea si privelistea extraordinara a orasului. Maiestria bazilicii si comorile sale sunt impreionante si complexe tocmai de aceea cel mai bine este sa alegeti o vizita personala de a vedea in ce consta frumusetea si bogatia Basilicii Sf. Petru. In absida poate fi vazut Scaunul episcopal al Sfantului Petru precum si statuile a patru sfinti invatatori ai Bisericii: Sf. Ambrozie, Sf. Augustin, Sf.Atanasie si Sf. Ioan Gura de Aur. In apropierea coloanelor care sustin impresionanta cupola a Basilicii se poate intra in grota Vaticanului, locul in care sunt inmormantati Sf. Petru, papi, cardinali si printi laici. 

 

Turistii ar trebui sa viziteze, de asemenea, muzeele celebre din Vatican precum muzeul Chiaramonti  & Braccio Nuovo unde pot vedea o superba galerie de goblenuri si harti. O multime de turisti se delecta vizitand locuintele Borgiene, in timp ce celebrele Trepte ale lui Raphael conduc la una din cele mai mari realizari artistice ale omenirii - Capela Sixtina - o cladire impresionanta, care este capela privata a Sfantului Parinte.In aceasta capela sunt unele dintre cele mai admirate picturi din lume, aceasta opera de arta unica, care a iesit de sub pensula lui Michelangelo, reprezinta "Judecata de Apoi" si este vizualizata zilnic de mii de turisti. In Vatican sunt interesante si merita vizitate muzeele  Gregoriano Profano, muzeul Etnologic Misionar si muzeul Pio Cristiano unde puteti observa unele dintre monumentele cele mai pretioase ale artei sacre italiene.

 

Roma are multe de oferit si tocmai de aceea toate obiectivele turistice nu pot fi vazute decat print-o sedere de mai multe zile. Va recomandam sa va planificati din timp un traseu al acestui oras impresionant si de a obtine un ghid bun. Trebuie sa ne amintim, de asemenea, faptul ca in Roma este o aglomerare multinationala, in care va puteti intani cu multiple culturi. Acestea pot fi observate in timp ce vizionati viata de zi cu zi a locuitorilor sau vizitati locurile vibrante active in care se intalnesc aceste grupuri multinationale seara. Roma ofera, de asemenea, o gama larga de activitati de divertisment, muzica live poate fi auzita peste tot, si tot aici puteti asista la numeroase festivaluri si spectacole. 

Bucatarie

 Vinurile si mancarea buna ocupa un loc special in viata italienilor. Bucataria italiana este declarata a fi una dintre cele mai bune din lume. Prin urmare, produsele alimentare italiene pot fi gasite practic la fiecare colt de strada in multe tari, iar denumirile italiene nu mai sunt atat de straine nimanui fiind stabilite in vocabularul general al multor tari. Spaghete, pizza, ravioli si lasagna sunt feluri de mancare care au devenit delicii ale bucatariei internationale. Meniurile italiene includ fructe proaspete, ulei de masline, ierburi, peste si legume folosite de secole de bucatari italieni care militeaza pentru o dieta sanatoasa.

Bucataria italiana este influentata de alte bucatarii dintre care domina in mod clar influenta austriac-franceza si cea greaca.

Italienii au o traditie puternica in gastronomie. Pentru ei micul dejun a devenit un ritual si este obligatoriu. Micul dejun nu se poate lua fara un cappuccino si o briosa sau Cornetto – o rola moale umpluta cu gem, ciocolata sau crema. Un alt preparat traditional este Panini - sandwich-uri mari formate dintr-un baghete cu mezeluri, branza si alte ingrediente, in functie de gustul dumneavoastra. Baruri ce comercializeaza astfel de sandwichuri sunt numite Paninoteca. Tramezzini sunt sandwich-uri cu paine alba si alte ingrediente sau paine prajita cu branza, sunca si rosii. Dimineata puteti comanda ceva de la barul Takeaway Tavola Calda, de unde puteti cumpara si felii individuale de pizza. Focacce sunt preparate traditionale ce pot fi gasitte la caserola acoperite cu branza sau rosii, spanac, ficat sau carne si se gasesc la targ iar suppli populare sunt bile de orez prajite, umplute cu carne.

Pranz - de obicei, incepe cu antipasto - un dispozitiv (poate fi prosciutto crudo, fierte cotto sau mozzarella afumata), urmata de o sarbatoare culinara de supa, risotto sau paste numit, in general IL Primo, urmat de peste sau carne, branza, fructe proaspete si in cele din urma de cafea. Consumarea tuturor felurilor de mancare la o singura masa este recomandata numai pentru turistii cu pofta de mancare excesiva.

Contorni - salate sau legume ce pot fi comandate si consumate separat, in orice restaurant; puteti cere paste cu sos de rosii - pomodoro sau carne - Al Ragu, paste diverse, spaghete cu sos bolognese sau Napoli, risotto sau tortellini - galuste umplute cu carne sau branza .

In timp vacantei in Italia nu puteti rata inghetata italiana - gelato - italia avand o reputatie pentru acest preparat. In general, gelateriile atrag un numar mare de turisti si sunt un paradis unde puteti testa cea mai buna crema in functiile de retetele proprii, pastrate demult.

Paine este foarte gustoasa si se gaseste in brutarii mici, traditionale. Branzeturile precum Bel Paese sau gorgonzola si Taleggio sunt produse de principalii producatori.

Indiferent de ce sortiment de pizza vorbim, aceasta are o savoare aparte diferita de cea din alte tari. Coapta in cuptoare cu lemne - Forno si Legnano - este servita intr-un mod traditional, pe o crusta subtire. Pizza poate avea un caracter diferit, dar de cele mai multe ori veti gasi pizza italiana autentica servita alaturi de bauturi racoritoare si bere.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Puteti lua masa, de asemenea, in "spaghetteriach", unde vi se ofera diferite feluri de mancare pe baza de paste fainoase si spaghete de top, cu o varietate de sosuri sau "osteriach" - specializat in casa kulinariach restauracjo de pub-uri.

De foarte multe ori, plimbandu-te pe strazile din Italia poti simti aroma de cafea proaspat preparata: Caffe Lungo - cu mai multa apa, Caffe Americano - amestecata cu alcool, Caffe Macchiato - servita cu o cantitate mica de lapte sau Caffe Latte - seamana cu cafea poloneza.

Spina Alla este o bere servita draft ce este bautura preferata a mulot italieni iubitori de bere. Alte beri foarte populare sunt Moretti, Peroni si Dreher, in timp ce vodca este, de fapt, un lichior puternic de struguri provenind din Bassano di Grappa, Veneto. Brandy italian este considerat unul dintre cele mai bune. De asemenea, vinurile imbogatite cu alcool au propriile versiuni ca Martini, Cinzano si Campari cu un gust usor amarui ce pot fi consumate in cadrul unei cine sau Amaretto Amaro - cu un gust dulce, intens de migdale. O experienta interesanta ar putea fi amestecul de anason dulce si extract din boabe de cafea – sambuca sau lichiorul dulce,  galben din plante si aroama de sofran- Strega. Italienii sunt renumiti pentru gama larga de vinuri cu o savoare deosebita precum Soaves, Valpolicella si Chianti, vinuri potrivite pentru sfarsitul fiecarei mese si care pot schimba o reuniune de familie intr-un eveniment social placut. Climatul specific italian si solurile fertile permit cultivarea unor soiuri de struguri de cea mai buna calitate, potriviti pentru obtinerea unor vinuri care nu se intalnesc in nicio alta tara. Fiecare regiune are specificul sau. Profunzimea de aroma datorata strugurilor uscati se regaseste in Recioto Amarone si Recioto Amabile, iar cei mai importanti producatori sunt Allegrini, Antinori, Clerico, Bruno Giacosa si Angelo Gala. De retinut sunt cuvintele precum ca cuvintele, cum ar fi vinul rosu - Rosso, alb - Bianco si roz – Rose sau Rosato, pentru a nu avea nicio problema in restaurant in momentul alegerii buchetului preferat.

De o mare importanta in bucataria italiana sunt diferentele culinare existente intre regiuni. De exemplu, in Nord se mananca paste in forma de panglici, in timp ce sudistii manca paste in forma de tub. Nordul este faimos pentru pastele cu oua, de multe ori servite cu un sos clasic de manzat macra si rosii, morcovi condimentata, telina, si prosciutto (Bolognese), in timp ce pastele clasice din sud sunt servite cu sos napoletana, carne de porc si legume.

 

Fiecare vizitator al Romei, cu siguranta va observa ca nu numai italienii dar si turistii consuma spaghete, avand posibilitatea de a alege dintr-o multitudine de sortimente precum: "spaghetti con salsa all'aglio e olio" - spaghete cu ulei de masline si usturoi, "cacio e Pepe" - cu o branza tare, sare si piper, "alla carbonara" - cu oua, bacon, piper si parmezan si alle vongole - cu midii. Datorita faptului ca Roma este aproape de mare, aici veti putea gasi numeroase feluri de mancare avand la baza peste si fructe de mare. Alte feluri de mancare interesante pot fi intalnite in unele restaurante care sunt regionale, cum ar fi organe: intestine de vitel - "pajata", limba delicioase - "lingua", rinichii - "rognon" si burta traditionala - "tripp". Turistii se uita cu interes si la sortimentul "veccinara Alla CODA" - carne de vita in sos de rosii, telina, sau carne de miel prajita in ulei de masline si ierburi - "testerelle d'abbaccio". Daca nu sunteti atarasi de acest tip de mancare se poate incerca un miel delicios la cuptor cu salvie, rozmarin si usturoi sau cotlete de miel la gratar - "scottadito" care se manca conform traditiei, cu degetele. Legumele cele mai utilizate in bucataria romana sunt anghinarele (Carciofi) care se gatesc in doua feluri: "Alla romana" - strangulate si umplute cu usturoi si menta, si "Alla giudea" - aplatizate si prajite in mult  ulei de masline. In multe restaurante puteti gasi de asemenea un sortiment de pizza foarte subtire, "Al Taglio", care este coapta intr-un cuptor cu lemne in tavi dreptunghiulare care mai apoi este portionata si se serveste la bucata. Dupa o astfel de masa copioasa este recomandat faimosul vin alb Frascati, originar din Roma sau un Castelli Romani. De asemenea un vin bun din vecinatate este Est! Est!! Est!!! di Montefiasconee  sau un vin rosu Torre Ercolana. Puteti servi si unespresso preparat in "La napoletana" - un ulcior cu un filtru, in "IL Caffe Moka" - un recipient cu un filtru pentru cafea macinata sau espresso. Exista mai multe tipuri de cafea, asa ca cel mai bine este sa mergeti la unul din restaurantele italiene si sa gustati o cafea sau un delicios desert tiramisu. 

 

Traditii

Italia poate fi descrisa, pe scurt, astfel: pizza, televiziune, Fiat si fotbal. Italienii tipici sunt recunoscuti dupa modul aparte de a vorbi si zambetul lor etern. Cultura contemporana italiana este plina de paradoxuri, care de foarte multe este interpretata ca fiind relaxanta in aceasta tara uimitoare si frumoasa. Se crede ca Italia este un amestec de familii cu diferente pe plan ideologic, politic si profesional. Familia este un element extrem de important, si fiecare tinde la suveranitatea familiei sale, acest lucru putand fi observat prin impusivitatea lor, dar si prin veselia specifica a lor. Sistem lor social este oarecum variat, dar diferentele nu sunt foarte vizibile, si constau, de exemplu, in faptul ca cei din clanul Marchesi sunt oameni de afaceri, unele clanuri isi desfasoara activitatea in sectorul bancar, iar alte familii au succes in productia de vin. Exista, de asemenea, clasa de mijloc, Borghesi si contadini, care sunt fermierii, de asemenea, un grup foarte recunoscut. Dar toate lucreaza bazandu-se pe motto-ul national: Fatta La Legge, Trovato L'inganno - dupa adoptarea legii, exista o modalitate de a lucra in jurul acesteia.

Italienii sunt cu inversunare mandrii de istoria si cultura lor bogata, pentru ca ei au mai multe monumente decat orice alta tara in Patrimoniul Mondial UNESCO, motiv pentru care Peninsula Italica este atat de vizitata de turisti. Un rol important in viata religioasa il joaca Vaticanul, Prima Impartasanie fiind o sarbatoare catolica a sacramentelor de la Botez, iar ritualurile funerare si cele de casatorie, in Italia, sunt inca vizibila. Cele mai mari sarbatori sunt Pastile, atunci cand multimile de oamenii obisnuiesc sa se plimbe pe strazile din multe orase, dar si Sfanta zi de Craciun. Italienii au dezvoltat un sentiment puternic de apartenenta la familie, la oras, la un club de fotbal preferat sau la propria lor casa, acestea putand fi observate in timpul unei conversatii directe cu oamenii.

Fotbalul national este foarte important pentru italieni si este prezent in fiecare sfera a vietii publice si sociale. In general nationalitatea este un concept abstract, dar in Italia atunci cand vine vorba de fotbal sau de bucatarie, italienii sunt foarte atasati mizand pentru orasul si traditiile sale. Toata lumea stie numele cluburilor italiene de fotbal, chiar daca sunt interesati de fotbal sau nu. Concurenta in domeniul fotbalului este acerba, fdevenind ca o obsesie pentru multi italieni. Opera Nationala este un alt element important pentru ei, diferentele regionale, putand fi usor observate prin trecerea de la nord la sud. Italienii iubesc toate tipurile de divertisment, evenimente si ritualuri, indiferent in regiune a Italiei au loc, accentuand astfel valoarea vietii sociale, simplitatea si bucuria.

Fiecare turist ce viziteaza Italia trebuie sa afle ce este Passeggiata, ritualul de plimbare ce are loc seara, simplele intalnirile dintre doi parteneri pentru a discuta, flirt sau chiar barfa printre prieteni. Pe strazile oraselor italiene poate fi gasit de multe ori grupuri de tineri ce socializeaza in specificul stil italienesc. Din Italia vin Ziua Indragostitilor - Valentine `s Day, cunoscuta inca din Antichitate.

In Italia, tinerii spun in semn de salut si ramas bun spun Ciao - onoare, in timp ce persoanele in varsta spun piacere – asemanator cu imi pare bine ca te-am cunoscut, Buongiorno – o zi buna sau Buonasera - Buna seara. Pentru ramas buna ei spun Arrivederci -  La revedere. Italienii sunt foarte prietenosi, de aceea cand se intalnesc doau persoane, ele se imbratiseaza spontan si isi dau un sarut prietenos. Italienii iubesc, de asemenea, complimentele, asa ca este bine, uneori, pentru a le spune ceva frumos, chiar si daca e vorba despre lauda adusa unui stil de viata sanatos, frumusete, sau bune maniere.

Traditia italiana include consumarea unui pahar de vin in completarea fiecarei mese, utilizarea in exces a acestei bauturi nu este de bun gust.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Masa de pranz este de obicei servita la restaurante numit Trattoria sau doar Ristorante. Este important de stiut faptul ca pe nota de plata se va regasi automat o taxa suplimentara ce le revine ospatarilor pentru serviciile sale, iar in cazul in care doriti detalii suplimentare despre un anumit fel de mancare, le puteti solicita de la ospatarul sef care va va ajuta fara nicio problema. Daca taxa aferenta serviciilor ospatarilor nu este inclusa in nota de plata, se presupune ca aproximativ 10% in plus fata de suma care urmeaza sa fie platita trebuie fie lasata ospatarilor.

Turistii care aleg sa viziteze Italia ar trebui sa fie constienti de faptul ca, la fel ca in Grecia sau Spania, dupa-masa toate magazinele, birourile si institutiile sunt inchise pentru Siesta, pe strazi se gasesc de obicei doar barbati singuri si toata lumea merge acasa pentru o odihna bine meritata sau un somn scurt. In mod similar, nu este surprinzator faptul ca, pentru italieni cel mai important eveniment din zi este momentul in care pleaca de la locul de munca, seara si servesc cina impreuna cu familia.

Vizitarea bisericilor si a celorlalte monumente impun o tinuta decenta, de aceea tricourile, maieurile,fustele scurte si pantalonii scurti nu sunt bine primite. De aceea, in unele temple puteti obtine niste haine cu care sa va acoperiti corpul.

Daca un turist vrea sa ia un taxi ar trebui sa gaseasca unul deja oprit, in statiile aferente, pentru ca Italia taxiurile nu se opresc pe strazi, in miscare.

Italienii din nord sunt mai rezervati decat locuitorii din sud. Cei din urma sunt intotdeauna dispusi sa raspunda la intrebari, sa ofere asistenta, si iau aloca mereu timp pentru a le povesti turistilor un fapt istoric mai putin cunoscut sau pentru a-si oferi parerea.

Una dintre cele mai populare traditii asociate cu Roma, este aceea potrivit careia localnicii si turistii indragostiti trebuie sa viziteze si sa isi "marcheze" dragostea la  Podul "Milvio" - un simbol al iubirii, care se afla in partea de nord a orasulu. Aici pot fi observate "lampi de iubire eterna" personalizate care sunt pozitionate pe balustradele podului si de care sunt agatate lacate care simbolizeaza captarea sentimentelor de dragoste si fidelitate ale cuplurilor de indragosti care au trecut prin Roma. 

Excursii optionale

Bracciano - un mic orasel situat la 40 km de Roma, in care se afla si un lac cu acelasi nume, este o asezarea antica care se intinde de-a lungul drumului "Via Clodia" - unul dintre cele mai vechi si importante drumuri romane. Simboul al orasului este castelul sau. Castelul Orsini Odescalchi a fost resedinta a regelui Carol al VII-lea al Frantei, iar astazi este o mare atractie turistica. In centrul orasului puteti vizita Pita "IV Novembre" unde puteti admira o frumoasa  fantana si un monument dedicat soldatilor cazuti. Vizitarea tuturor acestor obiective alaturi de un ghid, vezi avea parte de privelisti uimitoare ale monumentelor,ale lacului si ale imprejurimilor, privelisti care va vor ramane mult timp in memorie. Dupa vizitarea obiectivelor turistice, va puteti bucura de o plaja cu pietre mici, unde pentru a va relaxa putin dupa drumul parcurs va puteti umezi picioarele in apele calde ale acestui lac pitoresc.

Castel Gandolfo - este un oras pitoresc, construit in jurul craterul unui vulcan stins. Aici puteti vedea una din vilele papale din Italia, aceasta fiind inconjurata de gradini extraordinare care merita admirate in timpul unei plimbari pe jos. Orasul are de asemenea multiple biserici interesante. Aici va pot imbogati in continuare sederea numeroasele festivaluri, procesiuni, concerte si focuri de artificii in amfiteatrul natural al craterului umplut cu apele lacului Albano.

Terni - un mic oras care atrage in principal turistii indragostiti, deoarece aceasta locatie este cunoscuta in lume ca fiind reprezentativa pentru Ziua Indragostitilor. Aici, Sf. Valentin, sfant al crestinilor romano-catolici a fost  martirizat pentru credinta lui, el fiind executat in ziua de 14 februarie de catre imparat datorita „cununarii religioase” a perechilor de indragosti?i. Astfel la Terni vin astazi mii de cupluri din lume care vor sa faca sau sa reinnoiasca un angajament de dragoste. Intreaga luna februarie este dominata de festivitati dedicate acestei zile. De asemenea aici puteti vizita Bazilica Sf. Valentin, mai multe biserici mai mici, precum si ruinele amfiteatrului roman. 

Ostia Antica - un loc minunat, care din cele mai vechi timpuri a marcat linia de tarm si reprezinta locul in care a existat un fost port comercial al Romei, in secolul IV i.Hr. Acest oras a fost in trecut sediul populatiei muncitoresti si prima colonie a Romei Antice. In Ostia Antica trebuie sa vizitati neaparat  zona "Porta Marina" unde puteti oberva cateva case impresionante ale orasului, cu gradini extraordinare. In "Piazzale delle Corporazioni", in centru, exista un teatru interesant, "Casa di Apuleius" si "Casa di Diana" - cel mai bine conservat conac din Ostia. Aici se pot admira numeroase  mozaicuri istorice care reprezinta diferite scene ale vietii romane. Daca dupa un drum de cateva ore vi se face foame trebuie sa va opriti si sa mancati neaparat  intr-un restaurant unic precum "Ristorante Cipriani".

Tivoli - in acest frumos oras in urma cu multe secole oficialii si cele mai bogate familii romane si-au construit vile renascentiste. Turistii veniti la Roma aleg adesea scurte excursii spre aceasta destinatie pentru a vedea  Villa d'Este, in care pot fi admirate impresionante fresce infatisand scene mitologice precum si Villa Adriana Villa ambele fiind inscrise pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. O plimbare in timpul liber prin acest loc va poate cufunda intr-un spirit romantic. Un monument impresionant de vizitat este teatrul antic, loc in care si astazi mai au loc productii teatrale. Alaturi de toate acestea se afla si  baile mici si mari precum si baile imperiale romane care merita vizitate.  

Croaziere de-a lungul raului Tibru -  Tibrul, cunoscut si sub numele de"Fluviul Blond" - datorita culorii distinctive al apelor sale, a fost timp de multe secole o ruta comerciala importanta. Astazi, in jurul Podul Aelius si a Insulei Tiberine sunt organizate numeroase expozitii, teatru de vara si de evenimente culturale care reprezinta una dintre atractiile italiei care se afla in vizorul turistilor. Este neobisnuit sa vezi ca in Roma Tibrul a devenit si o linie oficiala de transport. De exemplu, puteti selecta o croaziera din apropiere de podul Duca d'Aosta sau Insulele Tiberine

Palestrina - asezare antica etrusca, care de secole a devenit o statiune de vara preferata a patricienilor romani, iar astazi este un loc vizitat de turisti datorita cladirilor extraordinare si a templului situate pe "Monte Ginestro" care este un deal terasat. Ruinele templului, in jurul caruia a fost  construit orasul pot fi vazute la fiecare pas. Aici veti putea vedea de asemenea ramasite dintre cele mai pretioasecele inclusiv mozaicuri elaborate care sunt expuse la "Museo Nazionale Archeologico Prenestono". O plimbare in jurul acestor monumente in acest loc impresionant si neobisnuit va poate oferi senzatia unei atmosfere antice care se amesteca cu viata de zi cu zi a locuitorilor unui sat fermecator.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Orvieto - oras inconjurat de pereti defensivi pentru a caror cladire a fost folosita o piatra vulcanica numita "Tufa". Turistii viziteaza acest oras in special pentru a vedea impresionanta catedrala "Orvieto", la care daca te uiti tarziu, in lumina apusului de soare se va  crea o atmosfera de neuitat. Puteti admira fatada  templului, care este un labirint de stalpi, turnuri, sculpturi, si sute de detalii in culori uimitoare. Decoratiile din marmura colorata din interior precum si frescele uimitoare emana o varietate de efecte vizuale si o atmosfera inedita. In oras exista, de asemenea, muzee interesante care prezinta obiecte antice din cultura etrusca si greaca. Trebuie sa mergeti, de asemenea, prin strazile din Via Duomo si Cavour Corso, pe care veti regasi numeroase magazine de suveniruri, fabricate din faimoasa ceramica de la Orvieto si restaurante cu bucatarie excelenta. In oras exista numeroase atractii turistice interesante, care merita acordarea atentiei precum  primaria, monumentul "Pozzo di S. Patrizio", biserile San Giovenale, Sant'Andrea sau biserica  mica, realizata in stil romanic, San Lorenzo di Arari. Extrem de fermecatoare poate fi, de asemenea, o excursie la orasul medieval, cunoscut sub numele de cartierul vechi care este renumit pentru gradinile sale frumoase si atelierele de artizanat.

Lacul Vico - cel mai frumos lac din regiunea Lazio, centru Italiei. Acest lac, in jurul caruia natura se dezvaluie, este situat intr-o locatie unica, in care este recomandat sa mergeti pe jos pentru a putea admira privelistea naturii si a apelor acestui lac care a fost format in locul unui crater vulcanic stins.

Rainbow MagicLand, Valmontone - pentrun turistii plictisiti dupa numeroasele drumetii vizite ale monumentelor si bisericilor Italia le ofera cel mai marte parc de distractii din tara care se afla in Valmontone, in apropiere de Roma,unde sunt asteptati de aproape 40 de atractii diferite, concepute pentru familii cu copii mici, si toti iubitorii acestui tip de divertisment.

Privelistea Romei - aceasta atractie consta intr-un  zbor panoramic asupra orasului etern, care poate fi admirat de la o inaltime de 450 m. Zborurile dureaza aproximativ 20 de minute si include zone precum cum ar fi orasul vechi, Stadionul Olimpic, Piazza del Popolo, Colosseum-ul si Piazza di San Marco, Piazza San Pietro (Piata Sf. Petru).

ZOO - o idee buna pentru utilizarea timpul liber destinat dezvoltarii familiei este intr-o gradina zoologica extraordinara, situata in inima parcului de la Villa Borghese. Pe cele aproximativ 18 hectare s-au adunat mii de specii de animale din intreaga lume. Aici sunt organizate numeroase spectacole, demonstratii si alte activitati asociate cu animalele destinate atat pentru copii cat si pentru adulti.

 

Intrebari frecvente

Care este perioada cea mai potrivita pentru a vizita Roma

Cea mai buna perioada pentru a alege o excursie la Roma este in luna mai sau iunie, cand vremea este calda, in primavara cand atmosfera este foarte placuta sau in septembrie si octombrie, cand natura este in toi, iar precipitatiile sunt reduse. In lunile iulie si august, pe coasta insorita pot fi temeperaturi destul de ridicate astfel turistii care se tem de caldura trebuie sa aleaga cu atentie perioada in care vor viyita Roma. Preturile cele mai ridicate sunt cele din Roma, de la Pasti pana in noiembrie, si in jurul Craciunului. In iulie si august veti citi deseori pe usile de multor magazine si restaurante, inscriptia "chiuso" - inchis, proprietarii informandu-va ca sunt plecati in vacanta. 

Daca ati ales sa vizitati  Roma, si mai ales Vaticanul se merita sa va reamintim ca in ultima duminica din fiecare luna, cele mai multe muzee nu taxeaza pentru tururi, aceasta zi fiind ziua de sarbatoare a bisericii. Multe muzee italiene va vor deschide portile de asemenea gratuit  in perioada toamnei tarzii, la "Settimana dei Musei Italiani". Orasul este renumit si pentru numeroasele festivaluri interesante, care atrage turisti din toate colturile lumii, cele mai faimoase fiind "Festa della Primavera" - care are loc la sfarsitul lunii martie si are ca tema inflorirea florilor, in iunie este festivalul "Festa dei Fiori", din iunie pana in august puteti veni la Tevere Expo- festival/targ cu opere de arta populara, mestesuguri si arta culinara. Atractiva pentru turisti sunt de asemenea "Festa di Noantri"- care are loc la sfarsitul lunii iulie iar in septembrie  Art Fair si Crafts Fair.

 

Care este moneda in Italia si care sunt preturile aproximative? 

In Italia, moneda nationala este aceeasi cu moneda Uniunii Europene - euro. In consecinta, unele preturi sunt usor mai mari decat in Romania, mai ales atunci cand vine vorba de preturile produselor alimentare din restaurante si infrastructura turistica.

 

De unde si ce fel de suveniruri se pot cumpara din Roma?

Peninsula Italica este o comoara de suveniruri de diferite tipuri, indiferent de regiune. In satele de vacanta si statiuni exista multe magazine unde puteti gasi cu siguranta le cadouri interesante.

Turistii cauta de cele mai multe ori imagazinele mici si bazarurile de antichitati si de bijuterii, produse culinare populare, in special branzeturi, cum ar fi mozzarella, parmezan, gorgonzola si mascarpone, si vinuri fine Chianti, Amarone sau Marsala - ele pot fi suveniruri pentru consum sau pentru utilizare in scopuri decorative. In fiecare magazin de suveniruri, de asemenea, puteti gasi suveniruri dedicate cluburilor mari de fotbal. Poate fi un amintire simbolica si un obiect care infatiseaza cladirile italiene in miniatura sau miniaturi de influenta papala. Turistii care dispuns de mai multi bani sunt adesea atarsi de produse de branduri cum ar fi: Versace, Valentino, Gucci, Prada si Armani. Tineti cont de faptul ca  din cauza perioadei de "Siesta", magazinele din Italia sunt deschise doar intre urmatoarele ore: 9:00-13:00 si 15:30 / 16:00-19:30 / 20:00.

 

Fiind la Roma, pentru cumparaturi, va recomandam sa vizitati zona Via del Corso - artera principala a orasului, unde veti regasi numeroase  magazine ale unor designeri celebri. Magazine de antichitati pot fi gasite pe Via dei Coronari, in timp ce la piata de vechituri de la "Porta Via Portuense Portese" unde veti putea cumpara inclusiv suveniruri deosebite. Una dintre pietele cele mai celebre este pe "Via Sannio", un loc romantic unde se pot gasi standuri mici cu suveniruri, in "Piazza Navona". Daca cineva vrea sa cheltuiasca mai multi bani la cumparaturi, trebuie sa mergea la "Via dei Condotti", care incepe la "Treptele Spaniole", pe strazile  de magazine de designeri celebri italieni, cum ar fi Versace, Armani, Gucci, Prada si Valentino.

 

Ce fus orar este valabil in Italia?

In comparatie cu Romania, fusul orar este cu o ora in urma (-1h).

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

 

Cum va puteti deplasa in  Roma?

Pentru turistii care vin in "Orasul Etern" este recomandat sa achizitioneze un "Pass card de Romi", care nu numai ca le ofera reduceri la muzee, si in plus pentru o perioada de trei zile, acces gratuit la transportul in comun asigurat de ATAC, valabil pentru tramvaie, autobuze, troleibuze, metrou A si  metrou B, linii de sol.

Cel mai bun mod de a explora orasul este de a merge pe jos, insa pentru a putea vedea majoritatea monumentelor  este necesar sa folositi transportul public. Cu METREBUS, sistem de transport public, achizitionand un bilet acesta este valabil in toate modurile de transport, si astfel puteti ajunge la cele mai indepartate colturi ale orasului. Turistii care nu au prea mult timp sa se plimbe in jurul orasului pot aplea cu succes la autobuze si troleibuze, ale caror linii ajung in jurul principalelor atractii. 

Roma are, de asemenea, un bine-dezvoltat sistem de transport subteran constand in doua linii de metrou (A si B-portocaliu-albastru), si trei linii la sol (numit "trenini"). In oras circula si trenuri, care pot fi utilizate in acelasi mod ca si metroul.

Turistii folosesc de multe ori transportul cu taxiurile, care in Italia nu se opresc in strada, astfel trebuie sa gasiti un stop de taxiuri,  sau sa sunati la sediul firmei de taxiuri si sa comandati unul direct la hotelul dumneavoastra. Cursa este platita pe metru, dar inainte de a porni trebuie sa va asigurati ca soferul a activat taximetrul. Taxiurile din Roma sunt de culoare alba si au inscriptia "Taxi ROMA". Turistii mai exigenti pot alege sa isi inchirieze un vehicul, inclusiv conducatorul auto, dar pentru o astfel de facilitate trebuie sa plateasca o suma destul de mare.

 

In Roma, exista si un sistem bine organizat de inchirieri de biciclete. O vizita a  Romei de pe bicicleta este foarte atractiva pentru multi turisti, convenabila si activa din punct de vedere fizic.  Trebuie totusi ca turistii sa cunoasca in detaliu normele de circulatie precum si intrebuintarea si preturile de inchiriere ale vehiculelor pe doua roti.

 

Ce restrictii exista in Italia?

Transportul de marfuri este supus unor restrictii cantitative, aceleasi care se aplica in intreaga UE, ceea ce inseamna ca articolele cu caracter personal si echipamente pentru uz propriu nu sunt supuse vamei. Cantitate de bunuri ce poate fi exportata din turcia este urmatoare: 200 de tigarete, 200 de tigari, 1 kg tutun, 10 litri de bauturi spirtoase, 20 de litri de alcool puternic, 90 de litri de vin si 110 litri de bere.

 

Ce documente sunt necesare pentru a utiliza serviciile de sanatate din Italia?

In cazul unei urgente turistii romani beneficiaza de asistenta medicala primara gratuita. In cazul in care doriti o asigurare de calatorie care acopera tratamente medicale si de transport mai avansate, trebuie sa platiti suplimentar. Daca aveti asigurare medicala privata, ar trebui sa verificati termenii si conditiile acesteia, deoarece, in majoritatea cazurilor, acesta acopera cheltuielile medicale de mai sus. Inainte de a calatori in strainatate puteti solicita cardul european de asigurari de sanatate.

Informatii importante (Ministerul Afacerilor Externe)

Documentul care confera dreptul de intrare si iesire din Italia, precum si din alte tari ale Uniunii Europene este cartea de identitate sau pasaportul. In Italia, fara viza puteti sta 90 zile in decurs de 6 luni, iar  perioada de valabilitate a pasaportului nu poate fi mai scurta decat durata perioadei de sedere.

Informatii detaliate si actualizate pot fi gasite la MAE: www.mae.ro sau vizitati Ambasada Romaniei in Italia: http://www.ambasada.ro/ambasada/1/62/italia.html

Ambasada Romaniei in Italia

Adresa Via Nicolo Tartaglia 36, 00197 Roma

Telefon:  (0039) 06.808.45.29 (0039) 06.808.45.29  (0039) 06.807.88.07  (0039) 06.807.88.07       (0039) 06.808.35.37   (0039) 06.808.35.37   (0039) 06.806.87.777  (0039) 06.806.87.777

Fax: 0039-06-808.49.95

E-mail: amdiroma@roembit.org

Sectia consulara

Adresa: Via del Serafico 69-75, 00142 ROMA

Telefon:(0039) 06.51.53.11.55  (0039) 06.51.53.11.55, (0039) 06.51.53.09.87  (0039) 06.51.53.09.87  , (0039) 06.51.95.68.09   (0039) 06.51.95.68.09      (0039) 06.51.96.52.68 (0039) 06.51.96.52.68   (0039) 06.51.93.447 (0039) 06.51.93.447

Fax: 0039.06.51.53.11.51

E-mail: secretariat.consulara@roembit.org

Sardinia

Sicilia

Tirolul de Sud

Toscana

Trentino

Umbria

Valle d'Aosta

Vatican

Venetia

Veneto

Destinatii de vara

Destinatii de iarna

Italia: Abruzzia , Apulia , Basilicata , Calabria , Campania , Emilia-Romana , Florenta , Gargano , Insula Elba , Insulele Eoliene(Lipare) , Lacul Como , Lacul Garda , Lacul Iseo , Lazio , Linguria , Lombardia , Marche , Milano , Molise , Napoli , Piemont , Riviera Adriatica , Roma , Sardinia , Sicilia , Tirolul de Sud , Toscana , Trentino , Umbria , Valle d'Aosta , Vatican , Venetia , Veneto

Cauta regiuni Abruzzia , Apulia , Basilicata , Calabria , Campania , Emilia-Romana , Florenta , Gargano , Insula Elba , Insulele Eoliene(Lipare) , Lacul Como , Lacul Garda , Lacul Iseo , Lazio , Linguria , Lombardia , Marche , Milano , Molise , Napoli , Piemont , Riviera Adriatica , Roma , Sardinia , Sicilia , Tirolul de Sud , Toscana , Trentino , Umbria , Valle d'Aosta , Vatican , Venetia , Veneto